Den folkkära tidningen Kamratposten har funnits i över 100 år. Många är de som läst denna klassiska barn och ungdomstidning. Den hade och har fortfarande ett brett innehåll av artiklar, gåtor och klurigheter och sist men inte minst insändarsidor. I Kamratposten kunde man läsa om allt mellan himmel och jord.
Historia
Tidningen startades så tidigt som år 1892 av en lärarinna som hette Stina Quint. Den hette då Folkskolans Barntidning och det allra första numret kom ut i Nyköping den 16:e mars. Då hade tidningen berättelser av kända författare, gåtor och pyssel. På den tiden var tidningen mellan 4 och 8 sidor och tryckt i svartvitt. Vid tidningens början kallades insändarsidan för Tomtebrev och besvarades med signaturen Nisse Tidningstomte. Det svenska kungahuset stod bakom en stödprenumeration för att tidningen skulle kunna delas ut till skolbarn. År 1930 tog Åhléns och Åkerlunds över utgivningen. Detta förlag skulle senare bli Bonniers Tidskrifter. År 1934 fick barntidningen några sidor i färg och en okänd Astrid Lindgren deltog med en berättelse som hette Filiokus. År 1943 började tidningen publicera faktaspalten Visste du att….
Kamratposten
År 1950 bytte tidningen namn till Kamratposten och nu fick den ännu flera färgsidor och började allmänt kallas KP. Den fick sin första biologispalt för barn år 1969. Spalten hette då Maj-Briht svarar på sexfrågor. Idag heter spalten Kropp och knopp och behandlar frågor om pubertet, kropp och känslor. Frågorna besvaras av en sexolog och en kurator. Idag marknadsför sig Kamratposten som KP. KP har rankats som en av de bästa barntidningarna för barn och tonåringar på grund av dess breda innehåll. Den är rolig och innehåller både fakta och pyssel, samt den så populära spalten om människokroppen, med andra ord en trevlig present eller Julklapp till en flickvän i tonåren, eller pojkvän, för den delen. Här finns läsning för alla, från runt åtta års ålder och uppåt. Tidningen har en snygg layout och många roliga illustrationer.
KP idag
Tidningen har fått utmärkelsen Sveriges Tidskrifters Stora Pris år 2013, samt Psynkpriset i kategorin samhällsansvar år 2014. Från 2019 ges KP ut av Dagens Nyheter. Tidningen strävar fortfarande efter att skriva om det viktigaste i livet, såsom vänskap och kärlek, svartsjuka och lycka, blandat med vetenskap, sport och nyheter, för att nämna en del ämnen. KP har också en hel del klurigheter och roliga historier samt kan läsaren få ta del av andra läsares pinsamheter. Här finns också flamsigheter och idol-reportage. Bredden är alltså stor för att tillfredsställa alla unga, men riktar sig främst till ålderskategorin åtta till fjorton år. Idag finns KP också på webben på kpwebben.se där det går att läsa tidningen på enheter som mobilen för den som föredrar det istället för att läsa en fysisk tidning.